Haber

Üç siyasi partinin ortak grup arayışına DP de dahil oldu.

ANKARA – DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında bir süredir devam eden Meclis’te ortak bir siyasi parti kümesinin kurulması için yürütülen müzakerelere Demokrat Parti (DP) de dahil oldu. Bir süredir genel liderler düzeyine taşınan görüşmeler sıklaştı. Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi ortasında görüşmeler daha yoğun devam ederken, DEVA ve Gelecek Partisi yetkililerinin Demokrat Parti ile de temasa geçtiği belirtildi. Saadet Partisi ile Demokrat Parti arasında görüşme olmamasına rağmen Demokrat Parti’nin kurulacak kümeye katılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı belirtildi.

14 Mayıs seçimlerinde DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi 10, Saadet Partisi 10 ve Demokrat Parti 3 milletvekili kazandı. Parti genel başkanları ve kurmayları, 4 siyasi partiden 38 milletvekilinin tek bir siyasi parti kümesinde birleşmesi konusunda hemfikir. Genel liderler arasında devam eden müzakerelerde Meclis kümesinin hangi siyasi partinin çatısı altında kurulacağı konusunda uzlaşı sağlanmaya çalışılıyor. DEVA ve SAADET, kümelenmenin kendi çatıları altında kurulmasını isterken, müzakereler sonunda uzlaşıya varılacağı kesin görülüyor.

‘HERKESİN TEMEL KARDEŞİ’

Saadet Partisi’nden bir yetkili, her partinin kendi çatısı altında kümelenmesini istemesinin normal olduğunu belirterek, Saadet Partisi çatısı altında birleşmenin diğer partiler tabanı tarafından daha kolay kabul edileceğini düşündüğünü söyledi. siyasi partiler. Temel Karamollaoğlu’nun siyasette ‘ağabey’ figürü olduğunu ifade eden yetkili, “Temel Karamollaoğlu’nun, Genel Başkanımız Ahmet Hoca’nın da, Babacan Bey’in de kardeşidir. Bunu seçmenine daha rahat anlatabilirler” dedi. söz konusu.

‘DEVA’DA BİRLİKTE FARK OLUŞTURUR’

DEVA Parti yetkilileri ise kümelenmenin değerinin farkında olduklarını ifade ederek, Türk siyasetinin en genç partilerinden biri olarak DEVA çatısı altında birleşmenin fark yaratacağı görüşünü savundu. Saadet Partisi ile siyasi çizgilerinin farklı olduğuna dikkati çeken yetkili, kümelenme konusunda ortaklık arayışlarının sürdüğünü söyledi.

“KİMSE PARTİSİYLE BEKLEMEYECEK, YASAMA ÇALIŞMALARINDA ÖZGÜN OLACAĞIZ”

Partilerin yetkili isimlerine göre Meclis’te bir küme kurulması, kümeye adını veren siyasi partiye ‘siyasi’ katılım anlamına gelmeyecek. Kümelense bile her siyasi partinin kendi politikasını uygulamaya devam edeceğini belirten bir yetkili, “Parti grubunda olmanın avantajını kullanmak için grup oluşturacağız. Kümede yer alan partilerin yasama çalışmalarında ‘özerk’ olacaklarını yetkilinin açıklaması gibi, “Anayasa altında birleşsek bile” Aynı grup, örneğin bir kanun teklifi hakkında farklı görüşler varsa, farklı bir oy kullanılabilir”.

‘TAMİT EDİLMİŞTİR; MAKSAT ÜZÜM YEMEK’

Mecliste kümeleri olan siyasi partilerin küme toplantıları düzenlemenin ve genel kurulda daha fazla söz hakkına sahip olmanın avantajlarını değerlendirebileceklerini hatırlatan bir başka yetkili, “Amaç üzüm yemek; Meclisin söz hakkı ve siyaset yapma imkanlarının toplum yararına değerlendirilmesi ve çarpan etkisi yaratılması”.

GRUP TOPLANTILARINDA KİMLER KONUŞACAK?

Parti yetkililerine göre, küme oluşması durumunda küme lideri ve küme başkan yardımcılarının partilere eşit olarak dağıtılması veya dönüşümlü olarak yürütülmesi seçenekleri masaya yatırılıyor. Ayrıca, ülke gündeminin yoğunluğuna göre haftalık küme toplantılarının sırayla yapılması veya küme toplantısında başkanların zamanı paylaşarak sırayla partilerinin görüşlerini aktarması söz konusu olabilir.

‘DOĞAL İÇERİSİNDE BİRLEŞEBİLİR’

4 partinin siyasi çizgilerinin birbirinden uzak olmadığına dikkati çeken bir yetkili, MHP ve AK Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılımını hatırlatarak, “Süreç ne getirirse getirsin, Meclis’te grup kurulması önlenebilir. doğal olarak siyasi bir birliğe yol açar. Belki de birleşmeye giden bir sürecin başlangıcı olur.”

‘EN SON TEMMUZ AYINDA’

Muhalefetin kaybedecek vakti olmadığını belirten yetkililer, yerel seçim çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini ve kararın en geç Temmuz ayında Meclis tatile girmeden netleşeceğini bildirdi.

DEVA VE GELECEK DEVA’DA BİRLEŞECEK Mİ?

Öte yandan DEVA ve Gelecek Partisi yetkilileri, kümelenme görüşmelerinin yanı sıra “birleşme” temelinde ikili görüşmelerini sürdürüyor. Masadaki seçeneklerden biri, iki taraftan birinin kendisini feshetmesi ve tek parti olarak devam etmesidir. Birleşmeye ilişkin teknik ve siyasi çalışmalar personel düzeyinde devam etmektedir. İki partinin genel başkanları sık sık bir araya gelirken DEVA Partisi çatısı altında birleşmeye yakın oldukları söyleniyor.

Birleşme durumunda genel başkanlık koltuğuna kimin oturacağı konusunda farklı modeller tartışılıyor. Eşbaşkanlık, fahri başkanlık gibi modellerin gündemde olduğuna dikkat çeken kaynaklar, özgün bir siyasi modelin de şekillendirilebileceğini belirtiyor.

Saadet Partisi ise farklı bir tabana ve siyasi söyleme sahip olduğu için bu görüşmelere dahil edilmiyor. Ancak DEVA ile Gelecek Partisi’nin birleştiği bir senaryoda Saadet Partisi’nin Meclis’te kurulacak bir kümeye dahil edilmesi memnuniyetle karşılanmaktadır.

GRUP KURMAK NEDEN AVANTAJLIDIR?

Grup halindeki siyasi partiler, Meclis Başkanlık Divanında temsil edilebilmekte, Genel Kurul Başkanlığında küme adına söz hakkını kullanabilmekte ve ihtisas kurullarına üye atayabilmektedir. Bir siyasi parti kümesinin en az bir küme lideri ve iki küme başkan yardımcısı olabilir. Küme milletvekilleri de genel kurul oturumlarında söz hakkına sahiptir ve küme milletvekilleri, Genel Delegasyon gündeminin belirlendiği uygulama konseyine katılabilirler. Kümelenen siyasi partiler, tüm bu avantajların yanı sıra salı günleri küme toplantısı yapma hakkı da kazanıyor.

Gruplu siyasi partiler için ayrıca ofis odaları, işçi çalışma alanları ve toplantı odaları için bir küme yönetim bölümü ayrılmıştır. Meclis kulislerinde, ana binanın birinci katında, diğer siyasi parti kümelenmelerinin ve genel kurulun bulunduğu bir koridorun yeni kurulacak kümeye ayrılacağı öne sürülüyor.

boyabat-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu