Haber

Mısır ve BM, seçimleri uzlaştırmak için Libya partilerini desteklemeyi tartışıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Shukri ve Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily, Libya partilerini seçimlerin düzenlenmesi konusunda anlaşmaya varmaları için desteklemenin yollarını tartıştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Shukri, başkent Kahire’de BM’nin Libya Özel Temsilcisi Bathily ile görüşme için geldi.

Libya’daki siyasi süreci ilerletmenin yollarını tartışan ikili, Kahire’de gerçekleştirilen görüşmeler çerçevesinde anayasaya ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

Görüşmede Mısırlı Bakan, anayasal sürecin başarıyla tamamlanmasının önemine vurgu yaptı.

BM’nin Libya Özel Temsilcisi, tüm taraflara çözümün anahtarının Libyalıların elinde olduğu mesajını verdiklerini söyledi.

İkili, Libyalıların cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin aynı anda düzenlenmesi konusunda fikir birliğine varmalarını desteklemek için iletişim ve uyum kanallarının devam etmesi konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi” ülkede geçici bir anayasa hükmündedir.

Temsilciler Meclisi ile Libya Devlet Yüksek Konseyi arasında ülkeyi seçime götürecek anayasa metniyle ilgili müzakereler, “askerler ve çifte vatandaşlıktakilerin adaylığı” konusundaki çelişki nedeniyle bugüne kadar sonuç vermedi.

Libya’da seçim çıkmazı

Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kasım 2020’de yapılan Libya Siyasi Diyalog Forumu toplantılarında, ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılması kararlaştırıldı ancak seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

10 Şubat 2022’de Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, ülkenin batısındaki birçok milletvekilinin katılmadığı bir oturumda, mevcut Milli Birlik Hükümeti’nin görev süresinin sona erdiği gerekçesiyle Fethi Başağa’yı başbakan olarak seçti. 24 Aralık 2021’de. 1 Mart’ta Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından sapmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu ve görevi bir başkasına devredeceğini söyledi. seçilmiş hükümet

Libya Devlet Yüksek Konseyi, çifte vatandaşlığa sahip olanların ve askerlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesi konusunda ısrar ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu